Home Over ons Nieuws Uitslagen Agenda Activiteiten Foto-album Contact Voor leden
Naar het fotoalbum

Busreis naar Hilvarenbeek en Eersel

Het bestuur had weer een leuke dagreis georganiseerd.

Aangezien het aantal deelnemers deze keer wat minder in aantal was, gaf dat geen probleem. Thol Tax had daar een goede oplossing voor en kwam met een kleinere bus. Zodoende hadden we toch nog een volle bus met een goede en gezellige sfeer al vroeg in de ochtend met veel zonneschijn.

De reis ging naar het museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek. We werden ontvangen met een lekker bakje koffie en een dikke plak cake. Daarna werden we op een ludieke wijze op de hoogte gebracht over de medische ontwikkelingen vanaf 1850 over het leven van een dorpsdokter uit die tijd.

Voor een aderlating moest je bij de kapper zijn want die gebruikte hiervoor een vlijm een stuk gereedschap dat aan alle kanten sneed en vandaar de uitdrukking vlijmscherp. De daarbij gebruikte bebloede doeken werden na een wasbeurt aan een paal te drogen gehangen vandaar de rood wit gekleurde kapperspaal.

Vele andere gereedschappen werden getoond met smeuïge verhalen daarbij. Zoals de landloper Pietje genaamd die altijd eten kreeg van de dokter en die als dank na zijn dood zijn lichaam aan de dokter schonk, die daarna zijn skelet in zijn praktijkkamer liet staan voor uitleg aan de patiënten. Deze stond daar nog. De kinderen van de dokter speelden er ook mee en het werd zelfs als kapstok of kerstboom gebruikt. We kregen van al deze verhalen de krampen in onze kaken van het lachen.

Uniek was ook de couveuse uit 1950 gemaakt uit vliegtuigonderdelen met daarin een 12 volts verwarming dat aangesloten kon worden in de sigarenaansteker tijdens het vervoer naar het ziekenhuis. Wij allemaal blij dat we toen in die tijd niet geboren zijn.

's Middags ging de reis naar Eersel waar het museum de Acht Zaligheden werd bezocht. Hier werd een lekkere lunch gebruikt met soep, koffie en klaargemaakte broodjes gezond en met een welkom voor de Fokker gepensioneerden op het beeldscherm. Ook hier werd uitgebreid uit de doeken gedaan over het leven in de Kempen en de ontwikkelingen in de jaren daarna en ook na de uitvinding van de kunstmest. Zo ook de opkomst van de sigarenindustrie met het merk AGIO door de lage loonkosten. Zeer interessant was vooral ook de grote rol van het roomse leven daar in de Kempen. Er was ook voldoende tijd om het museum te bekijken in al zijn onderdelen. Daarna hebben we genoten van een lekker biertje uit de Kempen.

Hierna vertrokken we naar Terheijden voor het diner, wat uitstekend was verzorgd. Onder het eten werd er nog veel nagepraat en gelachen over de belevenissen van de dag. Tijdens de terugreis ging Martien nog even met de pet rond voor de chauffeuse Diana, die ons hiervoor hartelijk bedankte. Zij vertelde ons ook een leuke dagreis te hebben gehad en nog nooit zoveel had gelachen als die dag. En hoopte er de volgende keer weer bij te kunnen zijn.

We gingen met een voldaan gevoel en terugkijkend op een fijn gezellige dag terug naar huis.